Co się dzieje z kubańskimi cytrusami?
Kubańska produkcja owoców cytrusowych oraz soków z owoców cytrusowych zmniejszyła się aż o 45 proc. w porównaniu do danych z 2008 roku. W ostatnim dziesięcioleciu produkcja cytrusów w tym kraju bardzo spadła.
W 2008 roku łączne zbiory owoców cytrusowych wyniosły 391,0 tys. ton , podczas gdy w 2007 roku było to ok. 470,0 tys. ton, a w roku 2003 aż 792,0 tys. ton. Jeszcze w latach osiemdziesiątych Kuba zaliczana była do światowej czołówki producentów owoców cytrusowych, a wielkość produkcji wynosiła ponad 1,0 mln ton, uprawianych na obszarze ponad 120,0 tys. ha. W uprawach dominowały zwłaszcza grapefruity oraz pomarańcze, które w większości trafiały na rynek byłego Związku Radzieckiego. Jeszcze w 2001 roku udało się zebrać ponad 800,0 tys. ton tych owoców. Obecnie ponad 80 proc. kubańskich cytrusów przeznaczane jest do przetwórstwa głównie w postaci soków owocowych, natomiast zaledwie 5 proc. eksportowane jest jako świeże.
W 2009 roku władze oszacowały wielkość zbiorów owoców cytrusowych na poziomie 234,0 tys. ton czyli o 45,3 proc. mniej niż przed rokiem. Największy spadek zbiorów odnotowano w bieżącym roku w przypadku pomarańczy.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl