Czy osłabienie złotego wpłynie na eksport polskich warzyw i owoców?
Choć zmiany kursów walutowych bardzo trudno przewidzieć w dłuższej perspektywie, jednak ekonomiści są zgodni co do tego, że złoty będzie się dalej osłabiał w stosunku do euro.
Teoretycznie jest to szansa dla polskich eksporterów, w tym eksporterów z branży owocowo – warzywnej. Obecna sytuacja makroekonomiczna w krajach strefy euro jest sprzyjająca dla polskich producentów żywności (w tym warzyw i owoców).
Na rynkach Zachodniej Europy coraz wyraźniej widać pogarszanie się koniunktury oraz spadek popytu. Co w tym korzystnego dla polskiego eksportu? Pamiętać należy, iż popyt na żywność jest dość sztywny i nie spada tak jak popyt na inne towary. Ponadto przy słabnącym złotym, polskie towary są coraz bardziej konkurencyjne i mają szansę wyprzeć, z rynków krajów strefy euro, produkty rodzime. Konsumenci będą skłonni wybierać polskie warzywa i owoce ze względu na lepszy stosunek jakości do ceny.
Oczywiście ten mechanizm nie zadziała natychmiast, musi upłynąć zapewne kilka miesięcy i dopiero po takim czasie widać będzie w jakim stopniu spadek wartości złotego wpływa na eksport w branży warzyw i owoców.
Na temat wpływu słabnącej złotówki na eksport pisze również Gazeta Prawna.
Źródło: fresh-market.pl (ms)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl