Daleka droga niektórych warzyw na polski rynek
2011-03-23 00:00
Jedna z fundamentalnych zasad ekonomii mówi, że jak jest na coś popyt, to i podaż się znajdzie. Widać to również na rynku świeżych warzyw. Choć w Polsce zima, bez kłopotu można kupić najróżniejsze warzywa, nawet jeśli muszą one być sprowadzone z odległych krajów. I tak na przykład na rynku w Broniszach można bez problemu kupić egipskie karczochy po 8 zł/szt. i egipską fasolkę szparagową po 11 zł/0,5 kg. Zielony groszek (8 zł/0,25 kg) wędruje do Polski aż z Kenii, a z jeszcze bardziej odległych stron, bo z Peru sprowadza się szparagi (15 zł/pęczek 0,5 kg). Wielu może być natomiast zaskoczonych tym, skąd sprowadza się do Polski szczypiorek. To przecież swojskie warzywo obecnie przyjeżdża nawet aż z Indii, a zapłacić za nie trzeba na Broniszach 60 zł/kg.
Źródło: fresh-market.pl (ms)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Źródło: fresh-market.pl (ms)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem