Eksport cytrusów z Grecji
Pomarańcze zajmują pierwsze miejsce w eksporcie świeżych owoców i warzyw z Grecji. W ciągu kilku ostatnich lat eksport cytrusów wynosił ok. 250 tys. ton, z czego pomarańcze stanowią ok. 82 proc., mandarynki 14,32 proc., a pozostałą niewielką część cytryny i grejpfruty.
Odmiany pomarańczy nie były zmieniane od lat i są to głównie Navel, Merlin i Valencia. W ostatnich 3-4 latach pojawiły się nowe uprawy odmian Lane Late i Navel Late, jednak upłynie jeszcze trochę czasu zanim wejdą do produkcji.
Jeśli chodzi o eksport mandarynek to dominują tu Klementynki, których eksport w latach o normalnych warunkach pogodowych wynosi 30-35 tys. ton. Klementynki są głównie wysyłane do krajów bałkańskich. Drugą odmianą mandarynek pod względem popularności jest Ortanic. Przewiduje się, że w następnych latach eksport tych mandarynek osiągnie poziom 20 tys. ton.
W lutym 2004 roku silne mrozy w Grecji zniszczyły prawie wszystkie drzewa cytrynowe i co za tym idzie produkcja cytryn praktycznie zamarła. Grecja zaczęła importować cytryny z Turcji i Argentyny. W przypadku grejpfrutów produkcja jest niewielka i właściwie na potrzeby rynku krajowego od października do czerwca.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl