Eksport owoców i warzyw w 2010 r.
2011-03-18 00:00
W 2010 roku Polska wyeksportowała 917,5 tys. ton owoców świeżych oraz 739 tys. ton przetworów owocowych o wartości odpowiednio 369,3 mln euro oraz 795,8 mln euro. Tym samym w minionym roku eksport owoców świeżych zmniejszył się o 8 proc., a przetworów był nieco większy – o niecałe 4 proc. Wartość eksportu w przypadku owoców świeżych wzrosła o 4 mln euro. wartość wyeksportowanych przetworó owocowych wzrosła o 4 proc.
Eksportu świeżych warzyw był o 8 tys. ton większy niż rok wcześniej i wyniósł 575,3 tys. ton. Natomiast eksport warzyw przetworzonych również był nieco większy i wyniósł 659,4 tys. ton wobec 628,7 tys. ton w 2009 roku. Za wyeksportowane warzywa eksporterzy uzyskali kwotę 471,4 mln euro (+17 proc.), a za przetwory warzywne 524,3 mln euro (+12 proc.).
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podtawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Eksportu świeżych warzyw był o 8 tys. ton większy niż rok wcześniej i wyniósł 575,3 tys. ton. Natomiast eksport warzyw przetworzonych również był nieco większy i wyniósł 659,4 tys. ton wobec 628,7 tys. ton w 2009 roku. Za wyeksportowane warzywa eksporterzy uzyskali kwotę 471,4 mln euro (+17 proc.), a za przetwory warzywne 524,3 mln euro (+12 proc.).
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podtawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem