Francja: mniej warzyw do przetwórstwa
2010-09-09 00:00
W bieżącym roku we Francji powierzchnia upraw warzyw przeznaczonych do przetwórstwa jest aż o 16 proc. mniejsza niż w ubiegłym roku. W tym roku uprawy te zajmują 62,5 tys. ha, podczas gdy rok wcześniej było to 74,4 tys. ha. Sektor przetworzonych warzyw we Francji przeżywa kryzys, już w 2008 r. spożycie warzyw konserwowych spadło o 2 proc., a mrożonych o 1 proc.
W zeszłym roku zbiory warzyw do przetwórstwa były bardzo dobre, ale nie wszystkie surowce zostały przerobione, gdyż zapasy przetworów warzywnych i tak wzrosły bardziej niż to potrzebne. Przerobione zostało ponad 920 tys. ton, co dało wzrost produkcji warzyw konserwowych o 7 proc. i mrożonych o 5 proc.
Najpopularniejszym warzywem we Francji pozostaje fasolka. Chociaż jeśli chodzi o powierzchnię upraw to wyprzedza ja groszek, który w 2009 r. uprawiano na 30,2 tys. ha. Powierzchnia upraw fasolki wyniosła 28 tys. ha.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
W zeszłym roku zbiory warzyw do przetwórstwa były bardzo dobre, ale nie wszystkie surowce zostały przerobione, gdyż zapasy przetworów warzywnych i tak wzrosły bardziej niż to potrzebne. Przerobione zostało ponad 920 tys. ton, co dało wzrost produkcji warzyw konserwowych o 7 proc. i mrożonych o 5 proc.
Najpopularniejszym warzywem we Francji pozostaje fasolka. Chociaż jeśli chodzi o powierzchnię upraw to wyprzedza ja groszek, który w 2009 r. uprawiano na 30,2 tys. ha. Powierzchnia upraw fasolki wyniosła 28 tys. ha.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem