Hiszpania: 20 proc. wzrost sprzedaży produktów ekologicznych
Sprzedaż produktów ekologicznych w Hiszpanii wykazuje pozytywny trend (wzrost 15-20 proc.), a przewidywania mimo kryzysu są optymistyczne. W ciągu ostatnich pięciu lat obroty w tym sektorze podwoiły się i sięgają obecnie 600 mln euro.
Pomimo, że ceny produktów pochodzących z produkcji ekologicznej są ok. 20-30 proc. wyższe niż produktów konwencjonalnych, to jest to rynek z ogromnym potencjałem, gdyż obecnie spożycie produktów ekologicznych w Hiszpanii wynosi zaledwie 1 proc. całkowitego spożycia.
Według ostatnich szacunków ministerstwa rolnictwa Hiszpanii powierzchnia upraw ekologicznych w tym kraju przekroczyła milion hektarów, a liczba operatorów działających w tym sektorze wynosi ok. 20,1 tys. Hiszpania jest tym samym drugim pod względem wielkości producentem żywności ekologicznej w Europie.
Źródło: fresh-market.pl (kz) na podstawie www.fruttaonline.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl