Hiszpania: eksport owoców i warzyw w 2008 r.
W 2008 r. wartość eksportu owoców i warzyw z Hiszpanii po raz pierwszy przekroczyła poziom 8 mld osiągając 8,01 miliarda euro i była większa o 4,2 proc. niż w 2007 r.
Jednak jeśli chodzi o wielkość eksportu to spadła ona o 1,8 proc. i wyniosła 9,175 mln ton. Jeśli chodzi o odbiorców hiszpańskich owoców i warzyw to na pierwszym miejscu są Niemcy z 23 proc. udziałem, następnie Francja z 20 proc. udziałem oraz Wlk. Brytania z 14 proc. udziałem.
Wartość eksportu do tych krajów wyniosła w 2008 r. odpowiednio 1,8 mld euro, 1,6 mld euro oraz 1,09 mld euro. Najważniejszym regionem Hiszpanii pod względem eksportu jest Andaluzja. Wartość eksportu z tego regionu wyniosła 2,732 mld euro. Na drugim miejscu jest Walencja z eksportem wartym 2,696 mld euro, a na trzecim Murcia – 1,445 mld euro.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.pepperstoday.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl