Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: rośnie eksport owoców i warzyw

2011-05-27 00:00
Eksport owoców i warzyw z Hiszpanii w I kwartale 2011 r., w porównaniu z tym samym okresem 2010 r., wzrósł o 18 proc. w przypadku wielkości i o 7 proc., jeśli chodzi o wartość.  Eksport wyniósł 3,1 mln ton o wartości 2,813 mld euro. Wzrost eksportu jest wynikiem większej konsumpcji w całej UE, a w szczególności ponownego ożywienia na rynkach Francji i Niemiec.

Eksport warzyw wyniósł w tym okresie 1,5 mln ton (+15 proc.), a jego wartość 1,477 mld euro (+1,5 proc.). Niewielki wzrost wartości eksportu warzyw był spowodowany spadkiem cen o 12 proc. w porównaniu z I kw. 2010 r., kiedy ceny były wyjątkowo wysokie. Główne warzywa eksportowane z Hiszpanii to pomidory, sałata, ogórki i papryka

W przypadku owoców również zanotowano spadek cen, średnio o 7 proc. ale wartość eksportu i tak wzrosła o 13,5 proc. (1,336 mld euro) z powodu znacznego wzrostu wolumenu eksportowanych owoców – o 22 proc. do 1,6 mln ton. Owoce eksportowane z Hiszpanii w tym okresie to oczywiście przede wszystkim cytrusy, a także truskawki.

Głównymi odbiorcami hiszpańskich produktów są Niemcy (24 proc.), Francja (19 proc.) oraz Wielka Brytania (12 proc.). Zanotowano także wzrost eksportu do Polski, głównie z powodu większego eksportu cytrusów.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com/FEPEX
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem