Hiszpania: wielkość eksportu rośnie, wartość spada
W lipcu br. eksport owoców i warzyw z Hiszpanii wzrósł o 23 proc. do 598,23 tys. ton w porównaniu z tym samym miesiącem 2008 r.
Szczególnie duży wzrost dotyczył owoców (27,5 proc.), których wyeksportowano 480,3 tys. ton, a w obrębie samych owoców największy wzrost zanotowano dla arbuzów (+73 proc.), których wyeksportowano 107,5 tys. ton. Eksport melonów i nektaryn wzrósł odpowiednio o 25 proc. i 27 proc. Wzrost eksportu warzyw nie był tak duży i wyniósł 6 proc. (117,92 tys. ton).
Wśród warzyw największy wzrost zanotowano dla ziemniaków (+62,5 proc.) oraz cebuli (+33 proc.). Jednak za wzrostem wielkości eksportu nie idzie wzrost jego wartości, który w tym czasie spadł o 5 proc. do 375 mln euro. Przeciętne ceny spadły w lipcu br. w porównaniu z poprzednim rokiem aż o 22 proc. Jest to wynikiem silnej presji na obniżanie cen z powodu kryzysu ekonomicznego na wielu rynkach. W związku z tym hiszpańska organizacja producentów i eksporterów owoców i warzyw Fepex wzywa rząd do podjęcia działań, aby pomóc producentom m.in. zwiększając konkurencyjność sektora poprzez podwyższenie wydajności i zmniejszenie obciążenia kosztami produkcji.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.fuitnet.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl