Hiszpania, Włochy: spadek eksportu owoców i warzyw
We Włoszech i Hiszpanii eksport owoców i warzyw w 2009 r. jest dużo niższy niż w 2008 r.
W październiku wielkość hiszpańskiego eksportu spadła o 12 proc. (do 566,6 tys. ton), a jego wartość o 9 proc. (do 474 mln euro) w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Eksport warzyw wyniósł 270 tys. ton, a jego wartość 170 mln euro (-13,4 proc.). Największy, 11 proc., spadek zanotowano w przypadku pomidorów, zarówno w wielkości jak (40,07 tys. t) i wartości (40,9 mln t).
Eksport owoców wyniósł 300 tys. ton (-23 proc. w porównaniu z październikiem ubiegłego roku). Największy spadek zanotowano w przypadku brzoskwiń (-49 proc.), nektaryn (-34 proc.), tangerynek (-28,5 proc.) oraz cytryn (-13,3 proc.). Jeśli chodzi o wartość eksportu owoców, wyniosła ona 300 mln ton i była mniejsza o 6 proc.
We Włoszech w listopadzie zanotowano spadek eksportu świeżych owoców i warzyw o 22,7 proc. w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.greenmed.eu
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl