Holandia: eksport owoców i warzyw
2011-03-09 00:00
Według danych holenderskiego Biuro Kontroli Jakości (KCB) eksport owoców i warzyw świeżych z Holandii w 2010 roku wyniósł 3,1 mln ton w porównaniu z 3,0 mln ton w roku 2009. Eksport zdominowały warzywa, których wysłano 2,7 mln ton. Wśród warzyw dominującą pozycję zajęły pomidory – 760 tys. ton. Następne w kolejności były ogórki i papryka - po około 330 tys. ton. W przypadku owoców najwięcej wyeksportowano gruszek - ponad 180 tys. ton. Największa ilość warzyw z Holandii trafiła tradycyjnie do Niemiec – około 30 proc. wszystkich dostaw. W przypadku owoców najwięcej wysłano na rynek brytyjski. Duży wzrost zanotowano w eksporcie do krajów skandynawskich.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Foodnews
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Foodnews
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem