Holandia: eksport warzyw
2010-06-25 00:00
W 2009 r. oprócz hitu eksportowego jakim jest cebula (2,4 mln ton) Holandia wyeksportowała też znaczące ilości pomidorów, papryki, ogórków oraz marchwi. Eksport pomidorów wyniósł prawie 747 tys. ton wobec 666 tys. ton w 2008 r. Największe ilość holenderskich pomidorów trafiły na rynek niemiecki – 328,7 tys. ton, następnie do Wlk. Brytanii – prawie 120 tys. ton, Włoch – 49,6 tys. ton, Szwecji – 40,5 tys. ton i Francji – 31 tys. ton. Zbiory pomidorów w Holandii w 2009 roku wyniosły 800 tys. ton wobec 730 tys. ton rok wcześniej.
Eksport papryki w 2009 r. wyniósł 451,6 tys. ton wobec 415,8 tys. ton w roku 2008. Podobnie jak w przypadku pomidorów największym odbiorcą holenderskiej papryki były Niemcy (165,5 tys. ton), a następnie Wlk. Brytania – 94,8 tys. ton oraz Rosja i Szwecja - po 19 tys. ton.
Eksport ogórków z Holandii wyniósł około 345 tys. ton wobec 335 tys. ton w roku poprzednim. Marchwi wysłano 297,6 tys. ton (398 tys. ton w roku 2008).
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Eksport papryki w 2009 r. wyniósł 451,6 tys. ton wobec 415,8 tys. ton w roku 2008. Podobnie jak w przypadku pomidorów największym odbiorcą holenderskiej papryki były Niemcy (165,5 tys. ton), a następnie Wlk. Brytania – 94,8 tys. ton oraz Rosja i Szwecja - po 19 tys. ton.
Eksport ogórków z Holandii wyniósł około 345 tys. ton wobec 335 tys. ton w roku poprzednim. Marchwi wysłano 297,6 tys. ton (398 tys. ton w roku 2008).
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem