Holandia rozmawia z Rosją w sprawie bezpieczeństwa produktów roślinnych
2011-02-10 00:00
Przedstawiciele Rosselchoznadzor i Ministerstwa Gospodarki, Rolnictwa i Innowacji Holandii rozmawiali nt. bezpieczeństwa holenderskich produktów roślinnych eksportowanych do Rosji.
Przedstawiciele Rosselchoznadzor wyrazili głębokie zaniepokojenie faktem, że do Rosji nadal trafiają owoce i warzywa z Holandii, które zawierają pestycydów, azotany i azotyny w ilościach przekraczających najwyższy dopuszczalny poziom. W ogólnej ilości produktów z przekroczeniami zaimportowanych przez Rosję w 2010 r. z krajów UE, 18,2 proc. pochodziło z Holandii. Co gorsza zanotowano wzrost ilości produktów nie spełniających dopuszczalnych norm pochodzących z Holandii. W 2008 roku stanowiły one 3 proc., a w 2009 – 18 proc.
Holenderska strona poinformowała przedstawicieli Rosselchoznadzor o wprowadzeniu ulepszonej procedury certyfikacji produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego. Strona rosyjska zaaprobowała środki planowane przez stronę holenderską, jednocześnie zauważyła, że takie środki były zalecane do wdrożenia przez Rosselchoznadzor już w 2008 roku.
Holenderska strona zwróciła się również z prośbą do Rosselchoznadzor o przywrócenie Laboratorium TNO-Blgg AgriQ BV oraz Laboratorium Zeeuws Vlaanderen praw do przeprowadzania badań i wydawania certyfikatów bezpieczeństwa dla produktów eksportowanych do Rosji. Laboratoria te wcześniej zostały skreślone z listy laboratoriów dopuszczonych do wydawania certyfikatów. Biorąc pod uwagę środki podjęte przez stronę holenderską w kierunku poprawy kontroli bezpieczeństwa produktów, Rosselchoznadzor uznał za możliwe spełnienie tej prośby.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Przedstawiciele Rosselchoznadzor wyrazili głębokie zaniepokojenie faktem, że do Rosji nadal trafiają owoce i warzywa z Holandii, które zawierają pestycydów, azotany i azotyny w ilościach przekraczających najwyższy dopuszczalny poziom. W ogólnej ilości produktów z przekroczeniami zaimportowanych przez Rosję w 2010 r. z krajów UE, 18,2 proc. pochodziło z Holandii. Co gorsza zanotowano wzrost ilości produktów nie spełniających dopuszczalnych norm pochodzących z Holandii. W 2008 roku stanowiły one 3 proc., a w 2009 – 18 proc.
Holenderska strona poinformowała przedstawicieli Rosselchoznadzor o wprowadzeniu ulepszonej procedury certyfikacji produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego. Strona rosyjska zaaprobowała środki planowane przez stronę holenderską, jednocześnie zauważyła, że takie środki były zalecane do wdrożenia przez Rosselchoznadzor już w 2008 roku.
Holenderska strona zwróciła się również z prośbą do Rosselchoznadzor o przywrócenie Laboratorium TNO-Blgg AgriQ BV oraz Laboratorium Zeeuws Vlaanderen praw do przeprowadzania badań i wydawania certyfikatów bezpieczeństwa dla produktów eksportowanych do Rosji. Laboratoria te wcześniej zostały skreślone z listy laboratoriów dopuszczonych do wydawania certyfikatów. Biorąc pod uwagę środki podjęte przez stronę holenderską w kierunku poprawy kontroli bezpieczeństwa produktów, Rosselchoznadzor uznał za możliwe spełnienie tej prośby.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem