Holandia: większy eksport owoców i warzyw
W okresie jedenastu miesięcy 2010 roku (styczeń-listopad) eksport świeżych owoców i warzyw z Holandii (z wyłączeniem warzyw przemysłowych i cebuli) wzrósł o 4 proc. wobec analogicznego okresu roku 2009. W omawianym okresie Holandia wyeksportowała 2,095 mln ton owoców i warzyw wobec 2,005 mln ton w okresie styczeń – listopad 2009 roku.
Największy wzrost w ubiegłorocznym eksporcie odnotowano w przypadku sprzedaży gruszek, marchwi, kapusty oraz pomidorów.
Największe ilości produktów Holandia wyeksportowała w omawianym okresie do Niemiec – 842 tys. ton. Do Wielkiej Brytanii trafiło 343 tys. ton, do Francji – 129 tys. ton, Szwecji – 105 tys. ton i Włoch – 75 tys. ton. W przypadku dostaw do państw spoza UE największym odbiorcą produktów eksportowanych z Holandii była Rosja – 97tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Freshplaza
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl