Import i eksport cytrusów w UE
W minionym roku import owoców cytrusowych do UE wyniósł 2,252 mln ton wobec 2,198 mln ton w 2007 roku oraz 2,040 mln ton w 2006 roku.
Największe ilości owoców cytrusowych kraje unijne zaimportowały z RPA – 643,9 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Argentyna – 394,1 tys. ton. Jeśli chodzi o eksport to w ubiegłym roku z UE wyeksportowano 575,4 tys. ton cytrusów wobec 669,5 tys. ton w 2007 roku oraz 545,0 tys. ton w 2006 roku. Najwięcej owoców cytrusowych wysłano do Szwajcarii – w minionym roku było to prawie 105,0 tys. ton oraz do Rosji – 101,0 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku owoców na konferencji Fresh Market 2009