Import owoców i warzyw świeżych
2011-02-02 00:00
W okresie od stycznia do końca listopada 2010 roku Polska zaimportowała 1,02 mln ton świeżych owoców w porównaniu z 992 tys. ton w tym samym okresie 2009 r. Wartość tego importu wyniosła 751,5 mln euro tj. o 12 proc. więcej niż 2009 r. Najwięcej jak co roku sprowadzono cytrusów – ponad 341 tys. ton oraz bananów – 221,8 tys. ton.
W omawianym okresie import warzyw świeżych wyniósł 377,5 tys. ton wobec 322 tys. ton rok wcześniej. Za sprowadzone warzywa zapłaciliśmy niecałe 310 mln euro.
W przypadku dostarczonych na polski rynek warzyw świeżych, zdominowały je produkty sprowadzone z krajów UE – 337 tys. ton. W przypadku owoców import z UE wyniósł ok. 50 proc.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/MRiRW
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
W omawianym okresie import warzyw świeżych wyniósł 377,5 tys. ton wobec 322 tys. ton rok wcześniej. Za sprowadzone warzywa zapłaciliśmy niecałe 310 mln euro.
W przypadku dostarczonych na polski rynek warzyw świeżych, zdominowały je produkty sprowadzone z krajów UE – 337 tys. ton. W przypadku owoców import z UE wyniósł ok. 50 proc.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/MRiRW
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem