Informacja dotycząca szkolenia i egzaminu na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości handlowej owoców i warzyw świeżych
Organizator: KJOW Sp. z o. o. 05-850 Ożarów Mazowiecki, ul. Poznańska 98, tel. Krystyna Szymańska 0-697-999-698, 22/721-60-64.
Termin szkolenia: 12 – 13 stycznia 2010 rok
Egzamin: 13 stycznia 2010 rok, godzina 13.00
Miejsce szkolenia i egzaminu: Giełda Towarowa – Bronisze – Hala Mag
Program:
1 dzień – rozpoczęcie godz. 9.00
1. Podstawy prawne i zakres działania IJHAR-S.
2. Zakres działania, obowiązki i uprawnienia rzeczoznawców; sposób wypełniania dokumentów.
3. Wspólna organizacja rynku owoców i warzyw świeżych w UE i Polsce.
4. Standardy jakości handlowej dla świeżych owoców i warzyw – główne elementy.
5. Omówienie procedury kontroli jakości owoców i warzyw.
6. Prezentacja sprzętu używanego przy kontroli owoców i warzyw świeżych oraz jego praktyczne zastosowanie w kontroli (ćwiczenia).
7. Prezentacja standardów jakości handlowej dla: pomidorów, papryki, sałaty i truskawek, jabłek, gruszek, cytrusów, winogron, brzoskwiń i nektaryn, kiwi.
Zakończenie ok. 17.00 po wyczerpaniu tematyki przewidzianej dla pierwszego dnia.
2 dzień: godz. 9.00 – 12.00
1. Omówienie ogólnej normy handlowej na pozostałe owoce i warzywa.
2. Praktyczna ocena jakości owoców i warzyw (ćwiczenia).
3. Dyskusja i podsumowanie.
Godzina 12.00 – obiad
Godzina 13.00 – 15.00 – egzamin.
Źródło: KJOW
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl