Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Irygacja – oszczędzanie do 50 proc. wody

2007-11-26 00:00

Norwescy naukowcy opracowali substancję, która umożliwia rozwój upraw ogrodniczych na suchych, piaszczystych glebach. Dzięki niej szybko przesiąkająca woda może zostać zatrzymana przy korzeniach roślin uprawnych i przyczynić się do zwiększenia wydajności nawadniania.

W skład substancji wchodzą tylko naturalne sproszkowane produkty, takie jak wodorosty, rybie ości i kurzy nawóz. Wykonana z niej zawiesina przy podlewaniu sadzonek tworzy na korzeniach membranę gromadzącą wodę.

Testy wykonane w Nigerii wykazały spadek potrzeb nawadniania upraw o 30-50 proc. przy zastosowaniu tej innowacji. Poprzez dodawanie do substancji białego pigmentu (sproszkowane skorupy jaj) lub czarnego można regulować temperaturę gleby, poprzez zwiększanie odbijania lub pochłaniania promieni słonecznych, docierających do podłoża. Aplikację substancji wykonuje się jeden raz w sezonie.


Źródło: fresh-market.pl, na podstawie SciDev.Net

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem