Izrael: rośnie eksport owoców i warzyw
W pierwszej połowie 2009 eksport świeżych owoców i warzyw z Izraela wzrósł o 11,4 proc. Wartość eksportu osiągnęła w tym czasie 397 mln euro w porównaniu z 356 mln w tym samym okresie 2008 r.
Największy wzrost eksportu zanotowano w przypadku owoców cytrusowych (31 proc.). Eksport awokado i innych owoców wzrósł o 19 proc., a eksport warzyw o 11 proc.
Zdaniem ministra rolnictwa Izraela dobre wyniki eksportu świeżych owoców i warzyw spowodowane są wzrostem wydajności w ciągu ostatnich pięciu lat, a nowe porozumienie na temat stawek celnych między Izraelem a UE powinno dodatkowo przyczynić się do dalszego wzrostu.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.fruitnet.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku owoców i warzyw na konferencji Fresh Market 2009