Japonia: coraz mniejsze zapotrzebowanie na mrożonki warzywne
W bieżącym roku w Japonii spodziewana jest mniejsza produkcja warzyw mrożonych - 1,47 mln ton wobec 1,53 mln ton w 2008 roku i 1,54 mln ton dwa lata temu - podaje FAMMU/FAPA.
W 2008 roku z łącznego wolumenu produkcji około 945,0 tys. ton mrożonek skierowane zostało do sprzedaży instytucjonalnej, czyli do sieci restauracji, hoteli, szpitali oraz szkół, a około 526,0 tys. ton skierowane zostało do sprzedaży detalicznej. Z roku na rok maleje zapotrzebowanie w tym kraju na mrożonki kierowane do sprzedaży w sieci instytucji - jeszcze w 1998 roku do tej grupy odbiorców trafiało około 1,07 mln ton mrożnych warzyw.
W minionym roku Japończycy sprowadzili łącznie 770,5 tys. ton mrożonych warzyw, w tym ponad 315,0 tys. ton stanowiły mrożone ziemniaki. Dla porównania w 2007 roku import ten wyniósł niecałe 808,0 tys. ton w przypadku wszystkich sprowadzonych mrożonych warzyw i 308,3 tys. ton dla mrożonych ziemniaków.
Źródło: FAMMU/FAPA