Jemy więcej kalafiorów i brokułów, a mniej kapusty i buraków
2009-06-29 00:00
Według badań budżetów rodzinnych GUS wynika, że w 2008 r., w porównaniu z 2007 r., łączne spożycie warzyw świeżych, chłodzonych i mrożonych oraz przetworów warzywnych wzrosło o ok. 1 proc. do 61 kg/osobę.
Najbardziej zwiększyło się spożycie kalafiorów i brokułów (o 13 proc.). Konsumpcja pomidorów była wyższa o 5 proc., a warzyw pozostałych o 1 proc. Obniżyło się natomiast o 58 proc. spożycie kapusty i o 4 proc. buraków. Nie zmieniło się spożycie ogórków, marchwi i cebuli.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem