Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jemy więcej kalafiorów i brokułów, a mniej kapusty i buraków

2009-06-29 00:00

Według badań budżetów rodzinnych GUS wynika, że w 2008 r., w porównaniu z 2007 r., łączne spożycie warzyw świeżych, chłodzonych i mrożonych oraz przetworów warzywnych wzrosło o ok. 1 proc. do 61 kg/osobę.

Najbardziej zwiększyło się spożycie kalafiorów i brokułów (o 13 proc.). Konsumpcja pomidorów była wyższa o 5 proc., a warzyw pozostałych o 1 proc. Obniżyło się natomiast o 58 proc. spożycie kapusty i o 4 proc. buraków. Nie zmieniło się spożycie ogórków, marchwi i cebuli.

Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB 

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem