Kampania informacyjna "Rolnictwo ekologiczne" na targach POLAGRA FARMA 2008
Międzynarodowe Targi POLAGRA FARMA to impreza, na której, po raz kolejny obecne było stoisko Kampanii Informacyjnej „Rolnictwo Ekologiczne”, zorganizowane przez Komisję Europejską, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Rynku Rolnego.
Tegoroczna edycja targów Polagra Farma odbywała się w dniach 3-5 października. Specjalnie na tę okazję przygotowane zostało blisko dwustumetrowe stoisko Kampanii Informacyjnej „Rolnictwo Ekologiczne”, które odwiedzić można było w hali nr 7. Stała obecność ekspertów oraz dystrybucja publikacji dawały zwiedzającym możliwość poszerzenia swojej wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, zasad produkcji, hodowli zwierząt oraz uprawy roślin w tym systemie.
Oprócz zdobycia cennych informacji, zwiedzający mieli również możliwość spróbowania potraw przygotowanych z certyfikowanych produktów ekologicznych, obejrzenia pokazów wypiekania pieczywa ekologicznego i wyciskania soków, a także wzięcia udziału w konkursie ubijania masła.
3 października 2008 roku akcent położony został na zagadnienia związane z ekologiczną wołowiną. W ramach kampanii zorganizowane zostało seminarium pt. „Wołowina wysokiej jakości” oraz przygotowany został poczęstunek z ekologicznej wołowiny, na który organizatorzy zaprosili uczestników ww. seminarium, X Międzynarodowej Konferencji „Rolnictwo ekologiczne – stan obecny i perspektywy”, zorganizowanej przez Instytut Maszyn Przemysłowych oraz wszystkich zwiedzających, którzy odwiedzili stoisko informacyjne. Szef kuchni serwował m. in.: steki, pieczeń z mostka, bryzol, rumsztyk i gulasz.
We współpracy z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego, zorganizowane zostało również oddzielne stoisko informacyjne, zlokalizowane w hali nr 6, poświęcone promocji chowu bydła mięsnego w systemie rolnictwa ekologicznego.
4 i 5 października br., na stoisku Kampanii „Rolnictwo Ekologiczne” można było natomiast spróbować jesiennych, ekologicznych przysmaków. Wśród nich znalazły się: przetwory owocowe i warzywne, dżemy, musy, desery owocowe.
Więcej informacji na www.rolnictwoekologiczne.org.pl