Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Kampania informacyjna "Rolnictwo ekologiczne" na targach POLAGRA FARMA 2008

2008-10-14 00:00

Międzynarodowe Targi POLAGRA FARMA to impreza, na której, po raz kolejny obecne było stoisko Kampanii Informacyjnej „Rolnictwo Ekologiczne”, zorganizowane przez Komisję Europejską, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Rynku Rolnego.

Tegoroczna edycja targów Polagra Farma odbywała się w dniach 3-5 października. Specjalnie na tę okazję przygotowane zostało blisko dwustumetrowe stoisko Kampanii Informacyjnej „Rolnictwo Ekologiczne”, które odwiedzić można było w hali nr 7. Stała obecność ekspertów oraz dystrybucja publikacji dawały zwiedzającym możliwość poszerzenia swojej wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, zasad produkcji, hodowli zwierząt oraz uprawy roślin w tym systemie.

Oprócz zdobycia cennych informacji, zwiedzający mieli również możliwość spróbowania potraw przygotowanych z certyfikowanych produktów ekologicznych, obejrzenia pokazów wypiekania pieczywa ekologicznego i wyciskania soków, a także wzięcia udziału w konkursie ubijania masła.
3 października 2008 roku akcent położony został na zagadnienia związane z ekologiczną wołowiną. W ramach kampanii zorganizowane zostało seminarium pt. „Wołowina wysokiej jakości” oraz przygotowany został poczęstunek z ekologicznej wołowiny, na który organizatorzy zaprosili uczestników ww. seminarium, X Międzynarodowej Konferencji „Rolnictwo ekologiczne – stan obecny i perspektywy”, zorganizowanej przez Instytut Maszyn Przemysłowych oraz wszystkich zwiedzających, którzy odwiedzili stoisko informacyjne. Szef kuchni serwował m. in.: steki, pieczeń z mostka, bryzol, rumsztyk i gulasz.

We współpracy z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego, zorganizowane zostało również oddzielne stoisko informacyjne, zlokalizowane w hali nr 6, poświęcone promocji chowu bydła mięsnego w systemie rolnictwa ekologicznego.

4 i 5 października br., na stoisku Kampanii „Rolnictwo Ekologiczne” można było natomiast spróbować jesiennych, ekologicznych przysmaków. Wśród nich znalazły się: przetwory owocowe i warzywne, dżemy, musy, desery owocowe.

Więcej informacji na www.rolnictwoekologiczne.org.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem