Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Karczochy: duża produkcja i mała konsumpcja we Francji

2009-08-27 00:00

Francja jest trzecim europejskim producentem karczochów za Włochami i Hiszpanią. Średnia roczna produkcja karczochów we Francji dochodzi do 60 tys. ton, podczas gdy we Włoszech produkuje się ok. 470 tys. ton, a w Hiszpanii ok. 210 tys. ton.

Francuska produkcja karczochów skoncentrowana jest w dwóch regionach: Bretanii i Roussillon. Jednak spożycie karczochów we Francji jest znikome i warzywo to zajmuje dopiero 20-stą lokatę na liście najchętniej konsumowanych warzyw w tym kraju. Większość karczochów z Francji jest eksportowana na rynek włoski i niemiecki. Najwyższe ceny karczochów odmiany Camus w lipcu były na poziomie 1,40 euro/kg. Karczochy są objęte w Bretanii marketingową akcją promocyjną pod nazwą „Książę Bretanii” akcentującą prozdrowotne i dietetyczne właściwości tego warzywa. Najchętniej spożywana odmiana karczochów Petit Violet jest pakowana z pełną wyczerpującą informacją n/t przyrządzania i wartości dietetycznych w woreczki próżniowe na specjalnych tackach w celu łatwego przygotowywania w kuchenkach mikrofalowych.

Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie danych www.agra-net.com

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Więcej informacji na temat sytuacji na rynku warzyw na konferencji Fresh Market 2009


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem