Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Konsumenci we Francji wolą warzywa mrożone od konserwowych

2009-06-24 00:00
Zielony groszek i fasolka są najpopularniejszymi warzywami we francuskim przetwórstwie. We Francji produkcja warzyw konserwowych wynosi 1,1 mln ton, a mrożonych 530 tys. ton.

W 2008 r. podaż przetworzonego groszku wynosiła 360 tys. ton, a fasolki 240 tys. ton. Spośród warzyw mrożonych najwięcej produkuje się zielonej fasolki (w 2008 r. 140 tys. ton), a następnie groszku (80 tys. ton). Badania wykazały, że konsumenci wolą warzywa mrożone niż konserwowe. Spożycie warzyw mrożonych wzrosło ostatnio o 2 proc., a konserwowych spadło spożycia o 1 proc.

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie informacji Foodnews

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem