Marcowe zwyżki cen warzyw korzeniowych
W marcu drożała większość warzyw korzeniowych, gdyż zauważalny był brak odpowiedniej ilości tych warzyw z przeznaczeniem na rynek krajowy i na eksport.
Od początku marca br. średnia cena skupu buraków ćwikłowych w firmach dostarczających je na rynek detaliczny wzrosła z 0,56 zł/kg do 0,62 zł/kg (o 11 proc.), marchwi z 1,08 zł/kg do 1,11 zł/kg (o 3 proc.), pietruszki z 1,71 z/kg do 1,73 zł/kg (o 1 proc.), selerów z 1,27 zł/kg do 1,40 zł/kg (o 9 proc.). W związku z wysokimi cenami warzyw korzeniowych spore ilości, głównie lepszej jakościowo marchwi i porów sprowadzane są z zagranicy.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl