Mniej marmolad, dżemów i konfitur
Jak wynika z analiz ekonomicznych IERiGZ-PIB, w sezonie 2009/2010 produkcja dżemów, marmolad, konfitur i przecierów może być niższa o 5 proc. w porównaniu z sezonem poprzednim. Wg prognoz ma ona wynieść ok. 134 tys. ton.
Zmniejszy się zarówno produkcja dżemów, konfitur i przecierów wytwarzanych z owoców strefy umiarkowanej i innych stref klimatycznych.
W 2009/10 r. dżemy, konfitury i przeciery produkowane z importowanych owoców południowych (głównie z brzoskwiń i owoców cytrusowych) stanowić będą ok. 7-8 proc. łącznej produkcji artykułów tej grupy towarowej, wobec 10 proc. w sezonie poprzednim.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl