Mniejsza produkcja owoców mrożonych
Jak wynika z analiz ekonomicznych IERiGZ-PIB, w porównaniu z sezonem poprzednim, w sezonie 2009/2010 produkcja owoców mrożonych zmniejszy się o ok. 40-50 tys. t, tj. do 300-310 tys. ton.
Produkcja mrożonych truskawek obniży się ze 135 tys. t do 125-130 tys. ton, mrożonych wiśni z 80 do 60 tys. ton, a porzeczek czarnych z 22 do 18-19 tys. ton. Produkcja mrożonych malin zmniejszy się z 50 do 46 tys. ton.
Produkcja mrożonych porzeczek czerwonych, białych i agrestu pozostanie na poziomie 22-23 tys. ton, produkcja mrożonych śliwek zwiększy się z 10 do 12 tys. ton.
Obniży się produkcja mrożonych owoców południowych (głównie bananów).
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl