Mniejszy eksport hiszpańskich warzyw
W sezonie 2008/09 (okres liczony od lipca 2008 roku do czerwca 2009 roku) eksport hiszpańskich warzyw wyniósł 3,52 mln ton. Dla porównania w sezonie 2007/08 wielkość ta wyniosła 3,76 mln ton.
Największe ilości warzyw (2,28 mln ton) zostały wyeksportowane w pierwszej połowie br. Najwięcej w omawianym sezonie 2008/09 Hiszpanie wyeksportowali pomidorów – 827,5 tys. ton. Kolejne miejsca zajęły sałaty – ponad 544,3 tys. ton, słodka papryka – 440,8 tys. ton, ogórki – 425,3 tys. ton, kapusta - niecałe 297,0 tys. ton, cebula - ponad 252,0 tys. ton, cykoria - 231,7 tys. ton oraz marchew - ponad 101,0 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl