Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Mniejszy import owoców i warzyw w I kw. 2011

2011-06-02 00:00
W I kwartale br. import świeżych owoców do Polski wyniósł niecałe 265 tys. , a warzyw 126,1 tys. ton. Dla porównania w analogicznym okresie 2011 r. było to odpowiednio 312,2 tys. ton oraz 131,1 tys. ton. Wartość importu owoców wyniosła w I kw. 2011 r. 202,1 mln euro wobec 212,8 mln euro w 2010 r., a warzywa 116 mln euro wobec 127,2 mln euro rok temu.

Z państw unijnych pochodziło ponad 172 tys. ton owoców i 114,1 tys. ton warzyw. Z państw trzecich natomiast zakupiliśmy prawie 80 tys. ton owoców i niecałe 5,5 tys. ton warzyw.

Jak co roku dominowały cytrusy – łącznie ponad 155 tys. ton oraz banany – ponad 51 tys. ton. Pozostałe importowane owoce to winogrona – ponad 17 tys. ton, jabłka i gruszki - ponad 16 tys. ton - prawie dwukrotny wzrost wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.

W imporcie warzyw do Polski dominowały w tym okresie pomidory – 42,5 tys. ton, następnie warzywa cebulowe - ponad 21 tys. ton, ogórki – 13,7 tys. ton, warzywa kapustne –12,6 tys. ton z przewagą brokułów i kalafiorów –niecałe 7 tys. ton, warzywa korzeniowe - 11,1 tys. ton.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem