Mniejszy udział Hiszpanii, a większy Maroka w polskim imporcie warzyw
W sezonie 2008/2009 udział państw UE w wartości importu produktów warzywnictwa w Polsce pozostał na poziomie 86 proc.
Udział dostaw z Hiszpanii, czołowego dostawcy do Polski głównie warzyw świeżych zmniejszył się z 37 proc. w sezonie 2007/2008 do 35 proc. w sezonie 2008/2009. Zwiększyło się znaczenie dostaw z Holandii i Włoch, a obniżyło z Niemiec i Węgier (przede wszystkim przetwory z warzyw strączkowych i kukurydzy). Spośród pozostałych krajów wyższy był udział w wartości importu dostaw z Maroka skąd sprowadzamy głównie pomidory i Indii (import suszonej cebuli), a mniejszy – dostaw z Chin i Turcji.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych, ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku warzyw na konferencji Fresh Market 2009