Najnowsze prognozy produkcji i konsumpcji cytrusów w UE
Najnowsza prognoza dotyczące produkcji owoców cytrusowych w Unii Europejskiej w sezonie 2008/09 zakłada wielkość 10,2 mln ton wobec 10,4 mln ton w sezonie 2007/08.
Najwięcej zebrane zostanie pomarańczy – około 5,93 mln ton, następnie mandarynek – 2,97 mln ton, cytryn – 1,21 mln ton oraz grapefruitów – 80,0 tys. ton.
Większość cytrusów zostanie zagospodarowana na rynku unijnym do konsumpcji bezpośredniej i przetwórstwa. Eksport wyniesie jedynie ok. 550 tys. ton. Oprócz własnej produkcji na potrzeby rynku UE zostanie zaimportowane 950 tys. ton pomarańczy, 340 tys. ton mandarynek, 400 tys. ton cytryn i 400 tys. ton grejpfrutów. Do przetwórstwa skierowane zostanie 1,978 mln ton pomarańczy, 495 tys. ton mandarynek, 454 tys. ton cytryn i 24 tys. ton grejpfrutów.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl