Niemcy największym importerem włoskich owoców i warzyw
Włochy w latach 2000-2008 eksportowały corocznie średnio ponad 3,3 mln ton owoców i warzyw. W latach 2000-2004 eksport był nieco niższy – ok. 3 mln ton, ale w latach 2004 -2007 eksport wzrósł do ok. 3,5 mln ton, po czym w 2008 r. znów zmalał do 3,3 mln ton.
Najważniejszymi produktami eksportowymi są owoce cytrusowe, gruszki, brzoskwinie i nektaryny, owoce kiwi, pomidory, marchew, kapusta, kalafiory i sałaty.
Największym odbiorcą włoskich owoców i warzyw wciąż pozostają Niemcy, do którego to kraju w 2008 r. trafiło 32 proc. wszystkich wyeksportowanych z Włoch owoców i warzyw. Jednak udział Niemiec maleje, gdyż w 2000 r. wynosił jeszcze 42 proc., a średnia z lat 2000-2007 osiągnęła 37 proc.
Źródło: fresh-market.pl (kz) na podstawie freshplaza.com