Niemcy: zapasy warzyw
Według danych ZMP, w grudniu 2008 zapasy warzyw w Niemczech wynosiły 509,571 tys. ton i były o 10 proc. wyższe niż w tym samym okresie 2007.
Najwięcej warzyw przechowywanych jest w regionie Schleswig-Holstein – 163,602 tys. ton. Natomiast największy wzrost zapasów zanotowano w Bawarii - o 44 proc. do 73,24 tys. ton.
W zależności od regionu warzywa są przechowywane w różnych warunkach. Większość przechowywana jest w zwykłych przechowalniach bez chłodzenia i kontrolowanej atmosfery. Jednak w regionach Schleswig-Holstein i północnej Nadrenii Westfalii warzywa trzymane są głównie w chłodniach – odpowiednio 76 proc. i 67 proc. Przechowywanie warzyw w kontrolowanej atmosferze nie jest zbyt rozpowszechnione i w trzech regionach Niemiec przechowywane jest w ten sposób 14,8 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl