Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Niższa produkcja przetworów warzywnych

2009-07-29 00:00

Jak podaje GUS, w jednostkach zatrudniających 50 osób i powyżej w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. wytworzono ok. 177 tys. ton mrożonych warzyw, czyli o ponad 10 proc. mniej niż w analogicznym okresie ub.r.

Z prognoz IERiGŻ (Rynek owoców i warzyw) wynika, że w całym 2009 roku produkcja mrożonek warzywnych w firmach zatrudniających ponad 9 osób może być o ok. 2 proc. niższa w stosunku do ub.r. i ukształtować się na poziomie ok. 510 tys. ton. - podaje dział analityczny Banku Gospodarki Żywnościowej.

W okresie styczeń-czerwiec 2009 roku na nieco niższym poziomie niż w pierwszym półroczu ub.r. ukształtowała się produkcja marynat w firmach średnich i dużych (spadek o 0,8 proc. r/r, do poziomu 15,6 tys. ton). Według prognoz IERiGŻ, podobnie jak w przypadku mrożonych warzyw, produkcja marynat w br. w firmach zatrudniających powyżej 9 osób będzie o ok. 2 proc. niższa niż w ub.r. i tym samym osiągnie poziom ok. 86 tys. ton.

Niższa produkcja przetworów warzywnych wynika przede wszystkim ze spadku popytu wewnętrznego i na rynkach zagranicznych w dobie globalnego spowolnienia gospodarczego. Według IERIGŻ, na ostateczne rozmiary produkcji przetworów warzywnych w br. wpłynie także kurs walutowy, jak i wielkość zbiorów warzyw. Te ostatnie zaś mogą okazać się wyższe od zakładanych pierwotnie 4,4 mln ton.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Więcej informacji na temat sytuacji na rynku warzyw na konferencji Fresh Market 2009

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem