Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Niższy eksport warzyw świeżych i przetworzonych

2009-12-14 00:00

Wg ostatnich danych Centrum Analitycznego Administracji Celnej, we wrześniu 2009 r. sprzedano 28,2 tys. ton warzyw świeżych o wartości 13,2 mln euro.

W stosunku do września 2008 r. ilość wyeksportowanych warzyw świeżych obniżyła się o 31 proc., a jej wartość spadła o 39 proc. Przyczyniła się do tego niższa o 42 proc. sprzedaż cebuli, o 38 proc. ogórków, o 32 proc. kalafiorów, o 29 proc. pomidorów i o 21 proc. kapusty.
Podwoił się za to eksport marchwi.

We wrześniu 2009 r. sprzedano 29,1 ty,s. ton przetworów warzywnych o wartości 19,6 mln euro. Wielkość eksportu przetworów obniżyła się w stosunku do września 2008 r. o 19 proc., a jego wartość o 30 proc.

Na spadek sprzedaży przetworów warzywnych wpłynął niższy o 33 proc. eksport konserw, o 20 proc. mrożonek i o 14 proc. marynat. Sprzedaż suszy warzywnych wzrosła o 2 proc.

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych CAAC

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl 
 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem