Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Pestycydy w unijnych owocach i warzywach

2007-11-13 00:00
Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący zawartości pozostałości substancji szkodliwych w owocach i warzywach wyprodukowanych na terenie Unii Europejskiej.

Najnowszy raport odnosi się do badań przeprowadzonych w 2005 roku, podczas których pod uwagę wzięto 25 państw unijnych. Analizie poddano próbki pobrane ze świeżych i mrożonych warzyw, świeżych i mrożonych owoców oraz zbóż, a także z produktów ogrodnictwa i produktów zbożowych przetworzonych.

Z przeprowadzonych badań wynika, iż 54,3% próbek nie zawierało w ogóle pozostałości substancji szkodliwych, 41% zawierało nieznaczną ich ilość, bądź ilość dopuszczalną unijnymi normami, a zaledwie 4,7% zawierało przekroczone zawartości pestycydów.

Próbie poddano gruszki, fasolę, ziemniaki, marchew, pomarańcze, mandarynki, szpinak, ryż oraz ogórki. Produkty te były kontrolowane pod kątem zawartości ściśle określonych według ich nazw 55 pestycydów. Najwięcej próbek o przekroczonej zawartości substancji szkodliwych znaleziono w fasoli, szpinaku, pomarańczach oraz mandarynkach.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA, Agra Facts, materiałów Komisji Europejskiej
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem