Polska potęgą ekologiczną
Według najnowszych informacji ZMP Polska jest jednym z największych wśród krajów UE producentów owoców ekologicznych.
W 2006 r. areał produkcji owoców metodami ekologicznymi w naszym kraju był szacowany na 52 tys. ha. Drugie miejsce pod względem obszaru produkcji ekologicznej zajmowała Hiszpania (49 tys. ha), a trzecie miejsce – Włochy (45,7 tys.). W 2007 r. „palmę pierwszeństwa” przejęła Hiszpania z areałem 53,3 tys. ha.
Polska produkcja ekologiczna owoców obejmuje głównie owoce z drzew, w tym głównie jabłka, gruszki i śliwki. Owoce jagodowe to na razie niewielka produkcja ekologiczna, która jest szacowana w na ok. 1000 ha, a dla porównania produkcja ekologiczna owoców jagodowych na Litwie w 2007 r. szacowana była na ok. 4 tys. ha.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych, ZMP i IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl