Poznaj dobrą żywność
2007-08-28 00:00
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Mojzesowicz uczestniczył w piątkowym posiedzeniu Kolegium Naukowego ds. jakości programu „Poznaj Dobrą Żywność”.
Kolegium rozpatrzyło kolejne wnioski firm ubiegających się o logo „Poznaj Dobrą Żywność”. Wśród artykułów znalazły się produkty mleczarskie, mięsne, przetwory owocowo-warzywne, wyroby piekarsko-ciastkarskie oraz herbatki owocowo-ziołowe i napoje kawowe.
Podczas targów Polagra Food w Poznaniu, w dniu 17 września 2007 r., minister rolnictwa Wojciech Mojzesowicz, wręczy przyznane oznaczenia.
W składzie Kolegium Naukowego zasiadają wybitni znawcy prawa żywnościowego, bezpieczeństwa i jakości żywności. Są to:
- Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Wydział Technologii Żywności Zakład Oceny Jakości Żywności, Kierownik Zakładu,
Przewodniczący Kolegium;
- Prof. dr hab. Franciszek Świderski - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Żywności Funkcjonalnej Kierownik
Katedry, Zastępca Przewodniczącego;
- Prof. dr hab. Bolesław Wojtoń - Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach;
- Prof. dr hab. Jan Żmudzki - Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach;
- Prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow - Uniwersytet Warszawski, Wydział Prawa i
Administracji, Instytut Nauk Prawno-Administracyjnych, Zakład Prawa Rolnego, Dyrektor
Instytutu, Zastępca Przewodniczącego;
- Prof. dr hab. Janusz Czapski - Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach;
- Prof. dr hab. Jerzy Woy-Wojciechowski - Prezes Polskiego Towarzystwa Lekarskiego;
- Prof. dr hab. Stefan Ziajka - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Dziekan Wydziału
Nauki o Żywności, Zastępca Przewodniczącego;
- Prof. dr hab. Władysław Chojnowski - Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie;
- Prof. dr hab. Zbigniew Skinder – Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy,
Rektor;
- Prof. dr hab. Piotr Bykowski - Morski Instytut Rybacki w Gdyni, Kierownik Zakładu Zakład
Technologii Przetwórstwa;
- Prof. dr hab. Jerzy Szyrmer - Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie;
- Dr Dariusz Siembab - Polskie Towarzystwo Lekarskie;
- Mgr Jerzy Marcinek - ARiMR, Sekretarz Kolegium;
- Prof. dr hab. Włodzimierz Kluciński - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie, Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej;
- Prof. dr hab. Artur Nowak – Far - SGH w Warszawie Katedra Prawa Europejskiego;
- Lek. wet. Robert Gmyrek.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie MRiRW, PPR
Kolegium rozpatrzyło kolejne wnioski firm ubiegających się o logo „Poznaj Dobrą Żywność”. Wśród artykułów znalazły się produkty mleczarskie, mięsne, przetwory owocowo-warzywne, wyroby piekarsko-ciastkarskie oraz herbatki owocowo-ziołowe i napoje kawowe.
Podczas targów Polagra Food w Poznaniu, w dniu 17 września 2007 r., minister rolnictwa Wojciech Mojzesowicz, wręczy przyznane oznaczenia.
W składzie Kolegium Naukowego zasiadają wybitni znawcy prawa żywnościowego, bezpieczeństwa i jakości żywności. Są to:
- Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Wydział Technologii Żywności Zakład Oceny Jakości Żywności, Kierownik Zakładu,
Przewodniczący Kolegium;
- Prof. dr hab. Franciszek Świderski - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Żywności Funkcjonalnej Kierownik
Katedry, Zastępca Przewodniczącego;
- Prof. dr hab. Bolesław Wojtoń - Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach;
- Prof. dr hab. Jan Żmudzki - Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach;
- Prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow - Uniwersytet Warszawski, Wydział Prawa i
Administracji, Instytut Nauk Prawno-Administracyjnych, Zakład Prawa Rolnego, Dyrektor
Instytutu, Zastępca Przewodniczącego;
- Prof. dr hab. Janusz Czapski - Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach;
- Prof. dr hab. Jerzy Woy-Wojciechowski - Prezes Polskiego Towarzystwa Lekarskiego;
- Prof. dr hab. Stefan Ziajka - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Dziekan Wydziału
Nauki o Żywności, Zastępca Przewodniczącego;
- Prof. dr hab. Władysław Chojnowski - Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie;
- Prof. dr hab. Zbigniew Skinder – Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy,
Rektor;
- Prof. dr hab. Piotr Bykowski - Morski Instytut Rybacki w Gdyni, Kierownik Zakładu Zakład
Technologii Przetwórstwa;
- Prof. dr hab. Jerzy Szyrmer - Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie;
- Dr Dariusz Siembab - Polskie Towarzystwo Lekarskie;
- Mgr Jerzy Marcinek - ARiMR, Sekretarz Kolegium;
- Prof. dr hab. Włodzimierz Kluciński - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie, Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej;
- Prof. dr hab. Artur Nowak – Far - SGH w Warszawie Katedra Prawa Europejskiego;
- Lek. wet. Robert Gmyrek.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie MRiRW, PPR
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem