Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja i handel owocami i warzywami w krajach śródziemnomorskich

2010-06-01 00:00
W 2009 r. produkcja świeżych owoców i warzyw w krajach basenu Morza Śródziemnego – w tym najważniejszych jak Turcja, Włochy, Hiszpania oraz Egipt, wyniosła 81,593 mln ton i była większa niż łączna produkcja owoców i warzyw w całej UE (80,3 mnln ton).

Jeśli chodzi o poszczególne kraje to najwięcej owoców i warzyw zebrano w Turcji - 39,959 mln ton, następnie we Włoszech - około 31,3 mln ton, Hiszpanii - 28,6 mln ton oraz Egipcie - 23,35 mln ton w. W Izraelu zbiory owoców i warzyw w 2009 roku wyniosły 2,693 mln ton, a w Maroku 8,085 mln ton.

W przypadku krajów śródziemnomorskich nie należących do UE, w 2009 UE zaimportowała z tych krajów około 1,831 mln ton warzyw i ponad 1,607 mln ton owoców. Największe ilości owoców i warzyw Unia Europejska sprowadziła z Turcji – 1,177 mln ton, a w analogicznym okresie wysłała tam zaledwie 48,0 tys. ton. Z Egiptu kraje unijne sprowadziły 563,0 tys. ton owoców i warzyw, podczas gdy wyeksportowały tam 592,0 tys. ton. Ponad 640,0 tys. ton stanowił import owoców i warzyw z Izraela, a eksport do tego kraju wyniósł zaledwie 52,0 tys. ton.

Z Maroka Unia Europejska zaimportowała w minionym roku 955,5 tys. ton owoców i warzyw, a wyeksportowała w tym kierunku tylko nieco ponad 94,0 tys. ton. Ponadto w minionym roku UE zaimportowała około 9,0 tys. ton owoców i warzyw z Algierii, podczas gdy wyeksportowała tam ponad 237,0 tys. ton. Import z Tunezji osiągnął wielkość 92,0 tys. ton, a eksport w tym kierunku 71,0 tys. ton.

Źrodło: fresh-market.pl (kz) na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem