Produkcja koncentratów soków w UE
Spadek podaży surowca zadecyduje o zmniejszeniu w sezonie 2009/10, w relacji do sezonu poprzedniego, unijnej produkcji zagęszczonego soku jabłkowego, ale podaż tego produktu na rynku unijnym może nie być niższa z powodu wysokich zapasów na początku sezonu w UE jak również w krajach, z których koncentrat jest importowany (przede wszystkim w Chinach).
Natomiast produkcja zagęszczonych soków wiśniowego, gruszkowego i winogronowego w UE będzie wyższa. Niższa będzie produkcja zagęszczonych soków z owoców cytrusowych. Spowodowane to będzie zmianą zasad wsparcia producentów kierujących owoce cytrusowe do zakładów przetwórczych - dopłaty obszarowe w miejsce dopłat do ilości przetworzonego surowca.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl