Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja warzyw mrożonych w UE

2009-05-25 00:00
Ubiegłoroczna produkcja mrożonych warzyw w wybranych 18 państwach unijnych wyniosła 3,6 mln ton i była większa o 9,7% niż 2007 roku, kiedy to wyniosła 3,3 mln ton.

Najwięcej wyprodukowano mrożonego zielonego groszku – 591,9 tys. ton wobec 412,9 tys. ton rok wcześniej. Drugie miejsce pod względem wolumenu produkcji zajęła mrożona marchew – 426,7 tys. ton, następnie kalafiory – 197,8 tys. ton oraz brokuły – 162,1 tys. ton. Produkcja mrożonej kukurydzy słodkiej wyniosła 140,3 tys. ton, słodkiej papryki – 80,4 tys. ton, cukinii 51,4 tys. ton, a porów – 52,9 tys. ton.

Największym producentem warzyw mrożonych w UE nadal pozostaje Belgia z ubiegłorocznym wynikiem około 900,5 tys. ton czyli o 3% więcej niż w 2007r.. Drugie miejsce zajęła w 2008r. Polska, która wyprodukowała 503,0 tys. ton wobec 481,0 tys. ton rok wcześniej. Kolejne miejsce zajęła Hiszpania z wielkością produkcji na poziomie 480,0 tys. ton, oraz kolejno Niemcy – 185,0 tys. ton i Holandia – 116,0 tys. ton.

Źródło: www.fresh-market.pl (kz) na podstawie FAMMU/FAPA
 
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem