Przetwory dominują w eksporcie do UE
W I kwartale 2008 r. eksport polskich produktów ogrodnictwa do krajów UE wyniósł 427,8 tys. ton, w tym 60,5 tys. ton świeżych owoców, 127,4 tys. ton świeżych warzyw, 114,5 tys. ton przetworów owocowych, a 125,4 tys. ton przetworów warzywnych.
Jednocześnie z państw unijnych w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku zaimportowaliśmy 160,6 tys. ton świeżych owoców, 102,6 ty s. ton świeżych warzyw, oraz 27,2 tys. ton przetworów owocowych i 40,4 tys. ton przetworzonych warzyw.
Łączna wartość omawianego eksportu wyniosła ponad 411,0 mln euro, a importu 278,2 mln euro.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych CIHZ i FAPA (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl