Przetwory warzywne: więcej kaparów mniej groszku
Według szacunków IERiGŻ-PIB w okresie ostatniej dekady łączna produkcja konserw warzywnych w naszym kraju nie wykazuje tendencji wzrostu.
W 2008 r. obniżyła się produkcja konserw warzywnych do poziomu 130 tys. ton (w sezonie poprzednim ok. 140 tys. ton). Spadek produkcji konserw był podyktowany niższą produkcją konserw z fasolki szparagowej i groszku zielonego.
Zwiększyła się i prawdopodobnie utrzyma w przyszłym sezonie produkcja konserwowanej kukurydzy (pochodzącej z surowca krajowego i z importu), konserw z warzyw importowanych (np. kapary i oliwki) oraz konserw z warzyw produkowanych w kraju (patisony, cukinia i kabaczki).
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl