Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rosja: podsumowanie sytuacji na rynku w 41 tygodniu

2008-10-14 00:00

Rynek jabłek powoli zmierza ku tańszym jabłkom z produkcji krajowej, z Mołdawii i z Polski. Cena tych jabłek nie przekracza 1,22 USD/kg. W stosunku do tygodnia wcześniejszego pojawiło się więcej odmian jabłek z Polski np. Szampion i Lobo.

Jabłka serbskie mimo lepszej jakości cieszą się mniejszym powodzeniem ze względu na wyższą cenę. Jeśli chodzi o jabłka z Europy Zach. to sprzedaż kompletnie stanęła. Ceny tych jabłek były na poziomie 1,67 USD/kg i dalsza obniżka cen jest spodziewana. Zapasy jabłek zachodnich i tak nie były zbyt duże i nawet dobra sprzedaż belgijskich Jonagoredów tydzień wcześniej nie spowodowała większej aktywności importerów jak to zazwyczaj się dzieje. Dlatego też w ostatnim tygodniu brak było tych jabłek na rynku.

Jeśli chodzi o gruszki to te z Polski były przebojem zeszłego tygodnia. Cena ich wahała się od 1,45 do 1,52 USD/kg. Podobnie jak w przypadku jabłek z Polski pojawiło się więcej odmian – oprócz Konferencji również Lukasówka. Sezon na gruszki Williams praktycznie się skończył. Odmiany Packham i Alexandrine z powodu niskiej aktywności importerów nie były oferowane na rynku. Ceny Konferencji spadły do 1,91 USD/kg dla wielkości 55/65. Najwyższa cena była 2,03 USD/kg.
Sezon śliwek zbliża się do końca, a cena ich rośnie.

Na początku tygodnia polskie śliwki sprzedawane były w cenie 1,49 USD/kg a pod koniec tygodnia ich cena wzrosła do 1,72 USD/kg.

W przypadku warzyw wzrosła cena cebuli krajowej do 0,34 USD/kg. Marchew również podrożała do 0,305 USD/kg. Cena marchwi holenderskiej pozostała na tym samym poziomie – 0,50 USD/kg.

Pod koniec tygodnia bardzo podrożały pomidory. Cena polskich pomidorów skoczyła z 1,72 do 2,10 USD/kg. Pomidory tureckie były sprzedawane w cenie 1,37 USD/kg w Saint Petersburgu i 1,52 USD/kg w Moskwie. Natomiast ceny ogórków spadły do 1,07 USD/kg za ogórki irańskie, które są bardziej poszukiwane niż tureckie, ze względu na gorszą jakość tych ostatnich (szybkie żółknięcie).

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.freshplaza.com

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem