Spadek importu warzyw
W październiku 2009 r. import warzyw świeżych wyniósł 8,2 tys. ton, jego wartość zaś 3,8 mln euro. W porównaniu z październikiem 2008 r. jego wielkość obniżyła się o 53 proc. Najbardziej w przypadku cebuli (o 69 proc. do 8,9 tys. t), pomidorów (o 65 proc. do 0,7 tys. t) i ogórków (o 53 proc. do 1,8 tys. t).
Spadek importu pomidorów i ogórków wynika najprawdopodobniej z faktu, że jesień była ciepła i w październiku na rynku było jeszcze bardzo dużo tych warzyw z produkcji krajowej. Jeśli chodzi o kapustę i marchew, tu import był większy niż w 2008 r.
Import przetworów warzywnych wyniósł w październiku 9,1 tys. ton, a jego wartość 8,9 mln euro.
W relacji do października 2008 r. wielkość zakupu przetworów warzywnych oraz jego wartość zmniejszyły się o 42 proc. Najbardziej, bo o 72 proc., zmniejszył się zakup konserw (1,2 tys. t), o 66 proc. mrożonek (1,2 tys. t) i o 62 proc. suszy (0,7 tys. t). Import koncentratu pomidorowego był wyższy o 30 proc. niż rok temu i wyniósł 3,6 tys. t.
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych CAAC
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl