Spożycie owoców i warzyw
2010-01-05 00:00
Według danych GUS, w 2008 r. przeciętne miesięczne spożycie owoców i ich przetworów (bez soków) w polskich gospodarstwach domowych wyniosło 3,59 kg/osobę, w tym 1,25 kg jabłek, 1,00 kg owoców południowych, 0,5 kg owoców jagodowych.
Jeśli chodzi o warzywa i ich przetwory (bez soków), przeciętne miesięczne spożycie wyniosło 10,51 kg/osobę, w tym 5,17 kg ziemniaków, 0,86 kg pomidorów, po 0,59 kg dla kapusty i ogórków, 0,56 kg marchwi i 0,27 kg buraków.
Przeciętne miesięczne spożycie soków owocowych i warzywnych wyniosło 1,09 l/osobę.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie danych GUS
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem