Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Spożycie owoców i warzyw w Niemczech

2009-02-10 00:00

W Niemczech średnie spożycie owoców w 2008 r. wyniosło ok. 83,6 kg/osobę. Nasi sąsiedzi najwięcej spożywają jabłek, gdyż ich udział w rynku wyniósł prawie 20 proc.

Kolejne miejsca zajęły banany – 16,4 proc., pomarańcze niecałe 10 proc. oraz winogrona 5,5 proc. i mandarynki 5proc. Jeśli chodzi o spożycie warzyw to wyniosło ono 89,6/osobę. Niemcy najwięcej spożyli pomidorów - 22,5 kg/osobę, następnie warzyw korzeniowych takich jak marchew czy buraki – 7,5 kg, cebuli – 6,9 kg, ogórków – 6,5 kg, kapusty białej i czerwonej łącznie - niecałe 5 kg. Pozostałe ilości stanowiły różne sałaty – 4 kg/osobę oraz brokuły i kalafiory – 2,1 kg/osobę, a także pieczarki, szpinak i pory - po niecałe 2 kg/osobę.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem