Spożycie warzyw we Włoszech
Spośród świeżych warzyw konsumowanych we Włoszech dominują ziemniaki - 737,8 tys. ton, pomidory - 578,6 tys. ton, a także różne rodzaje sałat, których łączne spożycie wynosi 382,7 tys. ton.
Jednak popularność ziemniaków i pomidorów w ostatnich latach obniżyła się. Ponadto często kupowana przez konsumentów jest: cykoria - 235,5 tys. ton, marchew - 193,0 tys. ton, oraz cebula - 185,8 tys. ton.
W stosunku do roku 2000 odnotowano bardzo znaczący wzrost zakupów - o 35 proc. świeżych warzyw wstępnie przygotowanych, gotowych do bezpośredniego spożycia, paczkowanych, a także szparagów, ogórków czy cykorii. Na popularności w ostatnich latach straciły (prócz ziemniaków i pomidorów): cebula, karczochy, bakłażany i słodka papryka.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl