Stabilne ceny czarnego bzu?
Niedługo rozpocznie się skup czarnego bzu. Już teraz pierwsze firmy interesują się kupnem tych owoców, choć pełnia sezonu dopiero przed nami. Co ciekawe, z roku na rok rośnie zainteresowanie produkcją tego gatunku. Nie dość, że jego produkcja jest dużo mniej problematyczna to jeszcze ostatnie sezony pokazują, że rynek dla czarnego bzu jest znacznie łaskawszy niż dla pozostałych „czarnych gatunków” uprawianych w Polsce – dla czarnej porzeczki czy aronii.
W 2012 roku ceny skupu czarnego bzu dla producentów (w skupach) wahały się w granicach 0,70 - 1,00 zł za kilogram. Rok później, w 2013 roku były na poziomie 0,70 - 0,90 zł/kg, a w 2014 roku od 0,60 do 0,90 zł za kilogram. W 2015 roku czarny bez skupowany był w cenie 0,70 - 1,00 zł za kilogram, podobnie było w sezonie 2016. W ubiegłym roku ceny były jeszcze wyższe, choć producenci czarnego bzu nie sygnalizowali dużych strat spowodowanych wiosennymi przymrozkami. W 2017 roku za czarny bez można było dostać od 0,90 do nawet 1,20 zł za kilogram. W tym roku pierwsze oferty opiewają na kwotę 0,70 – 0,80 zł za kilogram.
Czarny bez jest rośliną mało problematyczną jeśli chodzi o uprawę, a patrząc ww. na ceny skupu tych owoców w ostatnich latach, bardzo stabilna ekonomicznie. Czy to się utrzyma przez kolejne lata?